divendres, 21 d’octubre del 2011

UNA CIUTAT MOLT ACTIVA ESPORTIVAMENT

Al gener del 2011 vaig concloure el meu Treball de Recerca "Hàbits d'activitat física i esport dels joves de Granollers". He trobat adequat compartir al blog els resultats ja que és informació interessant sobre la ciutat, les seves motivacions, activitats, instal·lacions esportives, etc. El treball ha estat d'ajuda per a diferents estudis i posteriorment emmagatzemat als arxius de l'Ajuntament de Granollers. 

Joves divertint-se fent esport un mati al Parc Firal de Granollers
L'objectiu principal era estudiar la pràctica esportiva que realitzen els joves de Granollers amb edat entre 11 i 16 anys en relació al sexe, edat i el centre on estudien. S'hi sumen un gran nombre d'objectius secundaris que es van aconseguir.
Les conclusions van ser les següents:
·       Un 74 % dels joves que es troben en edat entre 11 i 16 anys a Granollers, sí practica activitat física. I pel que fa als cursos la variació es insignificant, però a mida que creixen, es practica menys.

·         Del total dels nois, fan activitat física el 87 %. En canvi, pel que fa a les noies, en fan tan sols el 62 %.

·         Els centres on els seus estudiants fan més esport són l’Institut Carles Vallbona i l’Escola Pia amb un 84 % que en practiquen. L’EMI i EL Celestí Bellera es troben més o menys igual, amb un 78 % i 77 % que en practiquen, respectivament. Per últim,  al Jardí tan sols el 51 %  del seu alumnat fa esport.

·      En general, els esport que més es practiquen a Granollers són el futbol, el voleibol i l’handbol.

·           Els esport que més practiquen els nois són el futbol i l’handbol. Observem que quan més gran es fa el nen, menys es dedicarà a aquests esport ja que són cada cop més exigents, i per aquest motiu a mesura que es puja de curs, disminueix el nombre de nens federats i augmenta el nombre de nens que tan sols són socis. A més, un cop arriben a quart d’ESO, comencen a fer  activitats físiques com anar a córrer o preparar-se físicament al gimnàs (provocat per les modes de tenir un “cos 10” ).

·        Els esport que més practiquen les noies són el voleibol, el ball i el futbol. Observem que al fer-se gran deixen de practicar esport o ho fan molt irregularment. Per tant, la majoria són tan sols sòcies, i finalment, poques queden federades. Elles també es dediquen més a tenir un bon cos, a mesura que creixen.

·        La majoria de joves indiquen que fan activitat física tres o més cops a la setmana. No hi ha variació respecte als cursos/edat. Encara que hi grans diferències entre nois i noies, ja que aquestes ultimes acostumen a fer activitat física tan sols un o dos cops per setmana.

·        L’esport es practica sobretot durant 2 hores per sessió, encara que a mida que els joves creixen, disminueix l’estona per sessió fins a fer tan sols una hora d’activitat física. Pel que fa al sexe, no hi ah a molta diferència, tots dos ho fan 2 hores per sessió, encara que algunes noies tendeixen més a fer-ho una hora i 30 minuts. I alguns nois, durant més de dues hores.

·        L’esport que s’ha de practicar més freqüentment és la natació, ja que es fa sis dies a la setmana i durant dues hores. L’handbol, el futbol, el bàsquet, el patinatge i el voleibol són els següents, ja que es fan tres cops a la setmana i durant una hora i 30 minuts. I els esports que són menys regulars són el tennis i el ball.

·   Els joves fan activitat física sobretot perquè els agrada fer exercici físic, l’esport en general i perquè els diverteix i els fa passar el temps de bona manera.

·      Pel que fa al curs en que es troba l’esportista trobem que no hi ha diferències en relació al motiu pel qual fan activitat física. A excepció dels motius com mantenir la línea i allunyar-se de la rutina, ja que observem que a mesura que augmenta l’edat de l’esportista aquests motius van guanyant pes.  Això succeeix pel fet que quant més gran ets, més et preocupes per la teva imatge i alhora, menys temps tens per tu mateix perquè la rutina de la societat es fa més i més pesada. Per aquesta raó, volen allunyar-se de la monotonia, i una de les formes que troben és practicar activitat física.

·   Els joves que no fan activitat física ho van deixar sobretot a l’edat de 13- 14 anys, sobretot per falta de temps i altres raons personals.

·     Si en centrem en el curs en el que es troben els joves, ens adonem que a l’hora de deixar l’esport, el motiu canvia: Quan van a primer, no fan esport perquè no els hi agrada. Quan arriben a segon els pocs que ho deixen, ho fan perquè no tenen tan de temps i per raons personals. A tercer d’ESO, perquè no tenen temps i a sobre els hi fa mandra. Finalment, a quart, deixen de fer activitat física perquè no tenen gens de temps i perquè surten molt esgotats de l’estudi, és quan s’adonen que l’activitat física te grans beneficis.

·      Si analitzem el sexe, pel que fa a l’abandó de l’esport, observem diferències: els nois ho deixen perquè no li veuen utilitat o benefici i perquè no hi ha instal·lacions properes. En canvi, les noies ho deixen perquè no tenen temps i surten molt esgotades de l’estudi.

·       A les escoles de més renom a Granollers, és on menys activitat física es fa. I els esports que practiquen són els que tenen un cost més elevat, com el tennis i la natació.  D’altra banda, tenim el Vallbona, el Celestí Bellera i l’EMI, que són els centres on més es practica activitat física. En aquests, es practiquen esports que estan més a l’abast de tothom com el futbol, el voleibol,  el bàsquet, el patinatge. També tenim l’handbol i el voleibol, que és bastant practicat per tots els centres.

·     Com és edat tenen els joves menys utilitzen les instal·lacions esportives. Passen d’utilitzar les instal·lacions un 82 %, a utilitzar-les un 76 %. Pel que fa al sexe, més o menys, utilitzen les instal·lacions de manera igualitària. La diferència és que els nois són socis i federats, i la majoria de les noies tan sols són sòcies de les instal·lacions o clubs.

·      L’ instal·lació més utilitzada pels joves de Granollers és, sens dubte, el Tub. Ja que no es centra tan sols en acollir un esport sinó que en ell es practica més d’un esport, com el voleibol, el bàdminton, l’handbol i el futbol Sala. Però  cal dir que quan més anys tenen els nens, més utilitzen la Piscina Municipal i les Pistes d’atletisme, ja que molts deixen de veure l’esport com diversió, i s’interessen més pel seu físic. Així que es dediquen a córrer o a la preparació física en el gimnàs.

·    Es fa una molt bona valoració de les instal·lacions de Granollers, quasi tots els joves qualifiquen les instal·lacions com a molt bones o bones. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada